آیا سایت شخصی دارید و یا مسئول سایت شرکت محل کارتان هستید؟ برای اینکه کارتان را به نحو احسن انجام دهید، نیازمند نظارت مستمر بر سایت خود هستید. گوگل ابزارهای مختلفی برای جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات سایت شما، در اختیارتان قرار میدهد. احتمالاً تا به حال نام گوگل آنالیتیکس و کنسول جستجوی گوگل را شنیدهاید، اینها دو ابزارهای رایگان گوگل هستند که برای همهی دارندگان و مدیران سایت کاربرد دارند و اطلاعات ارزشمندی را دربارهی سایت شما، فراهم میکنند.
در این مقاله که توسط تیم رایاسئو تهیه و تنظیم شده است، همهی آن چیزی که باید دربارهی کنسول جستجوی جدید گوگل بدانید را معرفی خواهیم کرد. هرچند با توجه به افزوده شدن امکانات جدید به کنسول جستجوی گوگل، در نسخهی جدید، ابتدا ویژگیهای نوین این ابزار را معرفی کرده و پس از آن سایر ویژگیها را بیان خواهیم کرد.
چرا همهی دارندگان سایت به کنسول جستجوی گوگل نیاز دارند؟
کنسول جستجوی گوگل برای پیگیری آسان کارایی سایت شما ساخته شده است. با بررسی اطلاعات موجود در کنسول جستجوی گوگل، دیدگاهی دقیق دربارهی سایت خود خواهید داشت و به راحتی از قسمتهایی از سایت که نیاز به کار دارند آگاه میشوید.
از سویی دیگر، در هنگام بروز مشکلی در سایت، گوگل به شما ایمیلی ارسال میکند تا دربارهی این مشکل اطلاع رسانی کند. همین موضوع سرعت کار را برای شما افزایش داده و کمک شایانی به رفع هر چه سریعتر مشکل میکند.
ساخت حساب کاربری
برای آغاز استفاده از کنسول جستجوی گوگل، نیاز به ساخت حساب کاربری دارید. مثل سایر امکانات ارائه شده توسط گوگل، با حساب کاربری گوگل میتوانید به کنسول جستجو وارد شوید. با طی کردن چند مرحلهی ساده و معرفی سایت خود به کنسول جستجوی گوگل، جمع آوری اطلاعات سایت شما آغاز میشود. مهمترین مرحله در هنگام ثبت سایت، اثبات مالکیت شما بر سایت است که از طریق راههای مختلف نظیر قرار دادن کدی خاص در سایت قابل احراز است.
ویژگیهای جدید کنسول جستجوی جدید گوگل
پس از ساخت حساب کاربری در کنسول جستجوی گوگل گام بعدی چیست؟ بررسی دادههای جمع آوری شده. البته از نظر ما لازم نیست که هر روز حساب کاربری خود را چک کنید، چراکه به کمک ایمیلهای هشدار دهنده، به سرعت از بروز مشکل در سایت خود آگاه میشوید.
در ادامه ابتدا ویژگیهای نسخهی جدید کنسول جستجوی گوگل را معرفی کرده و پس از آن ویژگیهای نسخهی قبلی را بررسی خواهیم کرد.
کارایی (Performance)
با کلیک بر روی زبانهی کارایی، رتبهی صفحات و کلمات کلیدی خود در گوگل را مشاهده خواهید کرد. در نسخهی قدیمی کنسول جستجوی گوگل امکان مشاهدهی تاریخچهی دادهها فقط برای 90 روز وجود داشت، در حالی که در نسخهی فعلی این امکان به 16 ماه تغییر یافته است. در نظر داشته باشید که جمع آوری دادهها از زمان ساخت حساب کاربری شروع میشود.
با بررسی مداوم زبانهی کارایی، به راحتی خواهید فهمید که کدام کلمات کلیدی یا صفحات نیازمند توجه و بهینه سازی بیشتر هستند.
در زبانهی کارایی، فهرستی از عبارات جستجو شده، صفحات، کشورها و دستگاهها را مشاهده میکنید. هر یک از این بخشها دارای قسمتهای مختلفی به نامهای کلیکها، تعداد بازدیدها، میانگین نرخ تعداد کلیک یا میانگین جایگاهها است. در ادامه به بررسی این موارد خواهیم پرداخت:
کلیکها (Clicks)
مقادیر کلیکها به شما نشان میدهند که چه تعداد از افراد در نتایج گوگل روی سایت شما کلیک میکنند. با بررسی تعداد کلیدها خواهید فهمید که عنوان و توضیحات کدام صفحات نیاز به بازنگری دارند و کدام صفحات مناسب هستند.
البته مکان قرارگیری سایت شما در نتایج گوگل نقشی کلیدی در تعداد کلیک شما دارد، اگر در بین سه نتیجهی اول گوگل باشید، قطعاً کلیک بیشتری خواهید داشت.

تعداد بازدیدها (Impressions)
تعداد بازدیدها بیان کنندهی تعداد دفعاتی است که سایت شما یا صفحهای خاص توسط کاربران در نتایج گوگل دیده شده است. برای مشاهدهی رتبهی یک کلمهی کلیدی خاص، کافی است بر روی آن کلیک کنید.
میانگین نرخ تعداد کلیکها (Average CTR)
نرخ تعداد کلیکها (CTR)، درصد دفعاتی که کاربران پس از مشاهدهی سایت شما در نتایج موتور جستجو بر روی آن کلیک کردهاند را بیان میکند. واضح است که هر چه رتبه بالاتر باشد نرخ تعداد کلیکها هم افزایش مییاید.
همواره راههایی برای افزایش CTR وجود دارد. به عنوان مثال میتوانید با بازنویسی توضیحات متا و کاربردیتر کردن آن، نرخ کلیک خود را افزایش دهید. وقتی توضیحات شما در مقایسه با سایر سایتها بهتر و خواندنیتر باشد، شانس کلیک هم بیشتر شده و ترافیک شما افزایش مییابد.
میانگین جایگاهها (Average position)
آخرین مورد در این فهرست، میانگین جایگاهها است. این مورد به شما میانگین رتبهی یک کلمهی کلیدی خاص یا صفحه را در دورهی زمانی مورد بررسی را نشان میدهد. البته جایگاه سایت شما برای کاربران مختلف متفاوت است و این دادهها همواره دقیق نیست. به نظر میرسد گوگل روز به روز در درک این نکته که چه نتایجی برای چه کاربرانی مناسبتر است، بهتر و بهتر میشود.
پوشش ایندکس (Index coverage)
مورد دیگری که کمی فنیتر اما بسیار با ارزشتر است، زبانهی پوشش ایندکس در کنسول جستجوی گوگل است. این بخش تعداد صفحات ایندکس شده، تعداد صفحات ایندکس نشده، خطاها و هشدارهای پیش آمده برای موتور جستجو، در آخرین به روز رسانی گوگل را نشان میدهد.
توصیهی ما به شما این است که این صفحه را به صورت مداوم بررسی کنید تا به سرعت از خطاها و هشدارها آگاه شوید. البته گوگل در صورت یافتن خطایی در سایت، آن را برای شما ایمیل میکند.
صفحات موبایلی پرشتاب (AMP)
پس از بخش پوشش ایندکس، زبانهی صفحه صفحات موبایلی پرشتاب (AMP) قابل مشاهده است. اگر سایت شما دارای قابلیت AMP باشد، خطاهای مربوط به این نسخه، در این قسمت از کنسول جستجوی گوگل قابل مشاهده است. در این بخش صفحات AMP صحیح، دارای هشدار و دارای خطا قابل مشاهده است.
در قسمت پایینی، جدول مشکلات فهرست شده است. با کلیک روی هر یک از خطاها، URLهای مشکل دار مشاهده میشود.
اطلاعات شغلی (Job Postings)
اطلاعات شغلی، یکی از بخشهای جدیدی که در کنسول جستجوی گوگل افزوده شده است. در این بخش میتوانید آغاز فرآیندهای شغلی را مشاهده کرده و روند کارایی آن را بررسی کنید. هر چند این ابزار، امکان ارزشمندی برای کنسول جستجوی گوگل است، اما فقط برای برخی از شرکتها و وبسایتهای خاص کاربرد دارد.
نقشههای سایت (Sitemaps)
یک نقشهی سایت XML به مانند نقشهی راهی برای تمامی صفحات و مطالب مهم در سایت شما است. به نظر ما هر سایتی باید از نقشهی سایت و فواید آن استفاده کند. به کمک بخش نقشهی سایت در کنسول جستجوی گوگل قادر هستید که به گوگل محل قرارگیری نقشهی سایت XML را بیان کنید. همچنین در این بخش میتوانید خطاها و هشدارهای مربوط به نقشهی سایت خود را نیز ببینید.
ویژگیهای حذف شده در نسخهی جدید کنسول جستجوی گوگل
همانطور که دیدید، همهی ویژگیهای کنسول جستجوی گوگل به نسخهی جدید منتقل نشده است. گوگل توضیح داده که این کار دو دلیل دارد: اول یافتن راهی بهتر برای نمایش دادن دادهها و دوم اینکه برخی از قابلیتها هنوز در حال پردازش و آماده سازی برای انتقال به نسخهی جدید هستند.
نسخهی قدیمی کنسول جستجوی گوگل هنوز هم برای همگان در دسترس است. بنابراین با استفاده از نسخهی قدیمی قادر هستید که به ویژگیهای حذف شده در نسخهي جدید دسترسی پیدا کنید. در ادامه فهرستی از ویژگیهای قدیمی کنسول جستجوی گوگل که هنوز میتوانند کاربرد داشته باشند را میبینید:
- ظاهر جستجو (Search appearance)
- ترافیک جستجو (Search traffic)
- ایندکس گوگل (Google Lindex)
- خزنده (Crawl)
- مشکلات امنیتی (Security issues)